У Львові курсує трамвай з історіями людей, які пережили сучасне рабство

news img

Із травня по липень 2024 року вулицями Львова курсуватиме «інформаційний» трамвай з інвентарним номером 1118 із соціальною рекламою, яка зображеннями розповідатиме реальні історії експлуатації та торгівлі людьми, а також інформуватиме, як вберегти себе та куди звернутися по допомогу.

Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні спільно з Всеукраїнською коаліцією громадських організацій з протидії торгівлі людьми громадською організацією «Центр «Жіночі перспективи» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства юстиції Швеції, розпочало нову регіональну інформаційну кампанію «Тобою скористалися?», з метою попередження торгівлі людьми та популяризації правил безпеки під час міграції.

«Коли шукаєш надійну роботу заради стабільного доходу. Коли потребуєш прихистку, безпечного місця перебування чи кращих умов проживання… Користуючись довірою, ці люди ладні обманювати, створювати ілюзію вигідної, безпечної пропозиції, яка в реальності ризикує призвести до експлуатації, порушення прав і свобод,» - зазначають організатори.

Рекламна кампанія реалізовується у місцевому громадському транспорті десяти міст України, а також у потязі Інтерсіті. Відповідно брендовані транспортні засоби будуть курсувати від одного до шести місяців (залежно від міста та виду транспортного засобу), починаючи з 14 травня 2024 року.

Довідково:

За оцінками МОМ, понад 85% усього населення України, є постраждали від повномасштабної війни. Зіткнувшись із прямим чи опосередкованим впливом військових дій, переміщенням та ослабленням економіки, населення стало більш схильним до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми та більш уразливим до інших форм експлуатації. Кожен другий українець ризикує потрапити у ситуацію торгівлі людьми чи експлуатації, згідно з опитуванням, проведеним на замовлення Міжнародної організації з міграції (МОМ), 59% респондентів готові прийняти хоча б одну ризиковану пропозицію, яка може призвести до потрапляння у подібні ситуації. Це значно посилює ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, підвищуючи уразливість як серед тих, хто змушений був шукати прихистку в інших країнах, так і серед тих хто залишився в Україні.

У період із 1 січня до 31 вересня 2023 року МОМ виявила та надала допомогу 663 постраждалим від торгівлі людьми. Упродовж січня 2000 – вересня 2023 років загалом 20 032 постраждалих від торгівлі людьми отримали комплексну допомогу відповідно до своїх індивідуальних потреб. У 2023 році спостерігаються такі тенденції серед виявлених осіб постраждалих від торгівлі людьми, а саме:

-39% жінки, 61% чоловіки

-86% - трудова експлуатація, 7% - сексуальна, 3% - примусове втягнення у злочинну діяльність

-Основні способи вербування: під час переміщення/міграції, через знайомих/під час громадських заходів, через онлайн рекламу.

НАЦІОНАЛЬНА ГАРЯЧА ЛІНІЯ З ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ ТА КОНСУЛЬТУВАННЯ МІГРАНТІВ527

Протягом 1 січня – 30 вересня 2023 року через гарячу лінію було надано 162 972 консультацій у відповідь на 37 575 отриманих дзвінків.

ВАЖЛИВО!

527 - номер Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів

15-47 - номер Урядової гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та насильства

Більше на вебсайті: www.stoptrafficking.org.

Фото: Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні з інформаційної кампанії 22.05.2024








23.05.2024